14 Kasım 2011 Pazartesi

Fırında Bütün Kızarmış Tavuk: Evet yapabilirsin!

Hep bir korku vardı içimde, ya üzeri istediğim gibi kızarmazsa, ya tavuk görünürde nar gibi olmuşken içi kupkuru olursa. Bunun için hiç denemedim, sanki çok zormuş gibi. Aslında çocukluğuma inersek zor tabii tavuk yapma olayı, yada zahmetli daha çok: Dedeyle pazara gidilir önce. En tazesinden, daha bir saat önce köy meydanında özgürce koşuşturan tavuklardan alınır canlı canlı. Gıdaklamalarına aldırmadan ayaklarından başaşağı tutulup eve getirilir. Dede tavukları kestikten sonra onları anneanneye teslim eder tüylerinin temizlenmesi için. Anneanne temizler, anne pişirir. Böyle anlatınca biraz vahşi geliyor kulağa ama bu oldukça eğlenceli bir aktiviteydi benim için :)

Ben tarifime tavuğun özgürce koşuşturma halinden başlayamayacağım ne yazık ki, onun yerine Pangaltı'daki tavukçuda oluyor tavukla ilk buluşmamız. Bu arada Pangaltı'yı henüz keşfetmemişler için söyliyeyim, burası tam bir şarküteri cenneti. Sakatat dükkanları, tavukçular, çeşit çeşit paynir ve etlerle dolu şarküteriler sıra sıra. Tavukla beraber dükkandan pişmemiş kokoreç de alıyorum ve beklenti yaratsın diye kokoreç soslu makarna da yaptığımı sözlerime ekliyorum ama bunu için başka bir yazıda buluşacağız. Heyecanlı oldu böyle, ben heyecanlandım en azından :)

Bütün tavuk yapardı annem ama şu fırın torbalarında yada bazıları yapar kızarması için tavuğun üzerine yoğurt sürüp. Hayır, bu tarifte hiçbir hile yok. Tarif Didem Usta'mın 'Kızımız Defneyi Oğlumuz İskorpite' isimli kitabından. Tavuk fırına torbasız, unsuz, yoğurtsuz giriyor ve nar gibi, derisi çıtır çıtır ama içi yumuşacık çıkıyor. Butundan tuttuğunuzda eti kemiğinden kolayca sıyrılıp döklüyor. Bu arada evi muhteşem bir yemek kokusu sarıyor, ağızlar sulanıyor. Ama sabır lazım, tavuk 1 saat fırında yatıyor. Tarif söyle:

Fırını 250°C'ye getirin.
1 bütün tavuk ( tercihen 900 gr civarı)
tuz
1 tutam taze kekik
1 tutam taze biberiye
50 g tereyağı
1 limon suyu
2 diş sarımsak
taze çekilmiş karabiber

1. Önce tavuğu yıkayıp kurulayın.
2. Tavuğun tuzlayın. Tavuğun but gibi kalın kısımlarını kanat gibi ince kısımlarından daha fazla tuzlayın.
3. Tavuğun göğüs kısmında deriyi nazikçe kaldırıp bu kısma oda sıcaklığındaki tereyağı kekik, biberiye karışımını yedirin.
Tavuk büyük ihtimal şu hale gelecek.
Bu aşamada eğer zamanınız varsa tavuğu streçleyip 1 gece
                                                        buzdolabında bekletebilirsiniz.
İpim olmadığı için tavuğu kürdanla bağladım, bağlamadan önce tavuğa limon suyunu yedirip, limonun suyunu tavuğun içine koyabilirsiniz. Ben bir tane de sarımsak koydum.
4. Göğsü üste gelecek şekilde tavuğu önceden ısınmış fırına yerleştirin. İlk yarım saat 250°C'de pişirin, son yarım saat 180°C'ye indirin.
5. Büyük tavuklar ısıyı çok iyi tolere etmediği için tavuğun 900 g ile 1 kg olması önemli.Her 20 dakikada bir kez tavğu akıttığı ve suyuyla fırçalayın. Fırının kapağını çok fazla açıp kapamamaya dikkat edin.

Tavuk fırındayken ben de boş durmuyorum tabii, yanına birşeyler hazırlıyorum. Aslında bunlar son yarım saat kala tavuğun altına girecek ve tavuğun suyuyla beraber lezzetlenerek pişecek. Balkabaklarını ve tatlı patatesleri küp seklinde kesiyorum. Tatlı patatesleri markette bulabilirsiniz, biraz pahalılar ama bir büyük patates denemeniz için yeterli. Bu tabakta 3 çeşit patates kullandım. Tatlı patates, kırmızı patates ve 'fingerling' patatesleri. Eğer normal patates kullanmak isterseniz, balkabağıyla karıştırmadan önce patatesleri biraz yumuşayıncaya kadar kaynatın. Kekik, biberiye ve tuzla harmanladığınız balkabağı ve patateslerin üzerine biraz da oda sıcaklığında tereyağı parçaları koyun ve tavuğun pişmesine yarım saat kala tavuğun altına yerleştirin. Yeterince yumuşayınca fırından alıp tavukla servis edin.


Afiyet olsun!
  

3 yorum:

  1. ya şu hayvanların canlı haline hep bir referans vermeler; şefim çok iyi bir aşçı olabilirsiniz ama insanlığınız nerde soruyorum!

    YanıtlaSil
  2. bu hayvanların canlı haline referans verip duran şeflerin insanlığı tam da marketlerde, porsiyonlanmış, paketlenmiş,yüzlerce sayıda yanyana dizilmiş, kıyma, antrikot, ciğer, tavuk, köfte, kuşbaşı vs vs vs var ya işte tam onların yanında duruyor.

    YanıtlaSil
  3. yapmak istiyoruummm. ama tavuklar pek lezzetsiz, gelip pangaltindan alayim bari

    YanıtlaSil